sâmbătă, iunie 14, 2008

Cum mai protestam.

Azi primesc link catre urmatorul mesaj postat intr-un blog:

Pune mana pe o perna si vino sambata, 14 iunie, la ora 15:00 fix langa fantana de la Arhitectura (Universitate) sa ne batem de ne sar fulgii timp de 5 minute. Sarbatorim relaxat mineriada pe 2008 printr-un flash-mob fara vrajba si vanatai. Slogan: “Somnul natiunii naste mineriade”

Explicatia era ca “nu stim ce alt semnal de alarma se mai poate trage catre cei care pot face lumina in tot ce s-a intamplat in 90. Acesta este cel mai subtil si nuantat si sper sa aibe un impact cel putin bine inteles”, sau ca “ceea ce se va intampla sambata o iau ca pe o ridiculizare a sistemului, ca pe o lectie pe care istoria le-o preda si de care ei trebuie sa asculte. Le va aduce probabil aminte ca orice conflict din copilarie se stingea subit intr-o bataie cu perne inainte de culcare si isi pierdea ecourile violentei in urecheala atotputernica pe care parintii o administrau dupa”

Pentru cine poate, nu-l doare, pentru ca avea o varsta la care nu era constient de ce se intampla acum 18 ani in Piata Universitatii, este o forma de exprimare cu caracter ludic, non violent, “euro-globalizant”, cum spune un prieten. Genul de intamplare pe care o inteleg si o gusta occidentalii mai degraba decat romanii nostri.

In entuziasmul meu civic, eram pe punctul de a pleca in Piata, cand m-am gandit, oare Vasile, prietenul meu care a fost arestat atunci, s-ar juca de-a non violenta cu perne de de puf de lebada acum la fantana de la Universitate?

Cred eu ca nu. Sau daca el da, majoritatea celorlalti nu.

Atunci, ramane ca cei care au fost constient contemporani cu evenimentele de atunci si au fost afectati mai mult sau mai putin direct (aici ma inscriu si eu) sa stea acasa, iar copiii sa se duca sa faca galagie in locul nostru, pentru ca noi se pare ca nu mai avem putere si mijloace, mai ales putere.

Ii salut oricum, si ii privesc de pe margine.


P.S. Si ma mai intreb ceva. Oare cati din cei care vor fi in Piata intr-o ora de acum incolo sunt cu adevarat implicati, asa incat sa vina la fel de neconditionat la Universitate cand se intampla suspendari de presedinti si gatuiri de CNSAS-uri?

Un comentariu:

castleless spunea...

am crescut in piata romana. la mijlocul distantei dintre universitate si piata victoriei. de unde erau 'golanii' si unde iliescu multumea la 5 (sau 6) dimineata minerilor ca au venit sa faca ordine.
trecusem cateva seri la rand prin universitatea guvernata de 'golani'. si totusi nu eram de acord cu cum faceau. multimea devine proasta indiferent de componentii sai. strangi 50 de oameni inteligenti. ii pui intr'o multime si multimea devine stupida. chiar cu o seara inainte de venirea minerilor la universitate s'au incendiat masini. si un autobuz. sau doua... nu, nu eram de acord nici cu ei.
desigur, ani mai tarziu, vorbeam cu cativa prieteni ce sanse ar avea o retea de curatare de nesimtiti inscaunati. un bisnitar era dispus sa faca rost de arme, eu fusesem lunetist in armata... desigur, berea...
dar da, oricum ai lua'o bataia cu perne o vad si eu ridicola. si ridiculizanta. totul se superficializeaza.